… och i Rågsved

Här är en liten rapport från BB:s möte som hölls i RÅGSVED igår.

Nätverket Linje 19 gjorde som ”Sälj inte Bagis”, det delades ut lappar utanför lokalen tillsammans med Vänsterpartiet i Vantör. Det var inte så många som kom till mötet, men vi delade ut flyers till de som kom och gick förbi. Vi fick med oss folk som inte tyckte att allmännyttan skulle säljas ut. Citat: ”Vad ska jag med en bostadsrätt till jag är ju pensionär, näe bevara allmänyttan! Är det här inne mötet är?”Det var ganska stor andel av de som kom på mötet som var emot ombildning och enligt en snabb uppskattning så var det kanske 30-40 personer varav kanske 10 hade kommit av intresse för ombildning.

Mötet börjar och Torsten beskriver väldigt pedagogiskt att de är där för att ge opartisk information, han var även väldigt tidig och tydlig med att säga att om en ombildar till bostadsrätt förlorar en sin köplats i den interna bostadskön. Det kändes som att de hade tagit erfarenhet av mötet från Bagis och verkligen hela tiden påpekade deras opartiskhet. Att det inte handlade om politik utan att mötet syftade till att ge information om hur en ombildning går till steg för steg. Deras approach till oss när vi stod utanför och delade flygblad var att vi gärna fick stå inne i folkets hus och dela ut flygbladen, så det känns som att de inte alls var samma bemötande som det var i Bagarmossen.

Torsten var väldigt bemötande och svarade på alla frågor som ungefär 10 minuter in i hans förklaring började avbrytas med problematiserande frågor. De som var motståndare till ombildningar räckte upp sina händer och lade fram argument med fakta för att lyfta fram problemen med ombildning och avslutade med frågor som Torsten tålmodigt sedan svarade på. Mötet avbröts ungefär 20.00, då Torsten hade kommit till steg tre i processen av att bilda bostadsrätt. Alltså hela processen lyckades inte Torsten hinna förklara eftersom det var så många frågor som kom på vägen och belyste hur jobbigt och onödigt det var att ombilda till bostadsrätt osv. Efter att mötet hade avslutats så fick de deltagare som ville fråga något komma fram till dem enskilt precis som i Bagis. Upplevelsen av att vara på mötet efteråt kändes bra, vi hade problematiserat och lyft fram saker och ändå haft en dialog med BB. Det som var lite roligt var att Torsten påstod att han inte hade något egenintresse i att ombildningar skulle ske, även att han driver ett företag som går ut på det.

Tidningen Mitt i intervjuade och var på mötet och fotade då de ska skriva om motståndet som BB möter i våra förorter. Mitt i kommer även på mötet på tisdag i Högdalen och gör en uppföljning på den artikel som kommer komma nästa vecka i våra brevlådor.