Välkommen till förorten

Den 22 oktober arrangerar Stockholmsvänstern ”Välkommen till förorten” i Husby träff. Under en hel lördag kommer boende, föreningsfolk, forskare och debattörer att diskutera stadsplanering, ombildning, upprustning och boendemiljö i Stockholms förorter. Plus ställa den kanske viktigaste frågan av alla – är det dags att reclaima det utskällda miljonprogrammet?

Fri entré och försäljning av mat och dryck på plats. Vi bjuder på kaffe under dagen!

DAGS ATT RECLAIMA MILJONPROGRAMMET?
En gång förkroppsligade miljonprogramsområdena tidens ideal – en hög boendestandard, nära till grönområden, trafikseparering och offentlig service i närheten av bostadshusen. Men vad håller på att hända i våra förorter? Vart tog vårdcentralen vägen? Vad hände när Boultbee köpte våra centrum? Och är det verkligen så enkelt att allt blir bra bara förorten ser lite mera ut som Stockholms innerstad? Kent Werne, författare till boken ”Du sköna nya hem”, leder en paneldiskussion mellan aktivister, stadsplanerare och forskare om förorten då, nu och i framtiden. Stora salen, 10:30 – 12:00.

HÖGAKTUELLT INFÖR HÖSTENS HYRESFÖRHANDLINGAR
Hela miljonprogrammet måste upprustas och renoveras, sägs det. Men hur mår husen? Hur mycket måste göras? Vilket ansvar har politiker, bostadsbolag respektive Hyresgästföreningen för hur allting slutar? Vem ska betala kalaset? Och klarar hyresgästerna verkligen fler hyreshöjningar? Pelle Björklund som är VD för Svenska Bostäder, Maria Palme som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm och Madeleine Nobs som är ansvarig för Skanskas upp-rustningsarbete i förorten samtalar under ledning av Ann-Mari Engel från Stockholms Stadshus AB. Stora salen, 12:00 – 13:30.

VEM SKA FÅ BO I STOCKHOLM?
Gentrifieringen har omformat stadsdel efter stadsdel i Stockholms innerstad – gamla arbetaklassområden har blivit trendliga kvarter med eftertraktade och dyra lägenheter. Samtidigt utarmas vissa förorter, medan andra blir alltmer attraktiva. Vilka processer styr den här utvecklingen? Hur ser utvecklingen ut i andra stora städer? Och vem kommer i slutändan ha råd att bo i Stockholm? Aminen Kakabaveh (v) samtalar med Catharina Gabrielsson, från Arkitekturskolan KTH, Kennet Sermet, som skriver en masteruppsats i Sociologi om in- och utflyttningar i Rinkeby samt Anna Nygård som är en av författarna bakom boken ”Trafikmaktordningen”. Stora salen, 14 – 15:30.

UPPLEV VÄRLDENS FÖRSTA MOBILTELEFONTEATER
Antigones dagbok är ett drama som spelas upp i mobiltelefonen. Genom telefonen guidas du till olika platser där Husbys stadsmiljö är scenen och scenografin. Du kan själv delta i förställningen genom att svara på Antigones frågor; Vad är systerskap för dig? Och vad är frihet? Manus och regi Rebecca Forsberg. Samling i cafeterian i Husby träff klockan 14:00. Föreställningen är gratis, men begränsat antal platser. Läs mer om Kista teater, som producerat föreställningen, på www.kistateater.com.

VISIONER OCH VERKLIGHET – ETT SAMTAL OM KULTUR I FÖRORTEN
Vilka ungar satsar staden egentligen på? Var hamnar de nya kulturinstitutionerna? Och vilken slags kultur vill de boende i förorterna ha? Ann Mari Engel (v) som är vice ordförande i kulturnämnden i Stock¬holm presenterar en rapport om kultursegregationen i Stockholm. Därefter blir det ett samtal om kulturens möjligheter i förorten med Rebecca Forsberg, konstärlig ledare för Kista Community teater, regissören Kent Ekberg från Teater Reflex Kärrtorp och Gregor Wroblevski som var med och grundade Tensta Konsthall och nu är verksamhetschef för Kista träff. Husby bibliotek, 15:30 – 17:00.

STADSVANDRING MELLAN GRÖNSKAN OCH BETONGEN
Följ med på stadsvandring genom Husby och upplev Järvafältet, lummiga Husby gård och miljon-programmets arkitektur. Dessutom får du veta mer om motståndets Husby, och om hur de boende har stoppat rivningar och lyxrenoveringar, tvingat fram bygge av ett badhus och protesterat mot nedläggningar av vårdcentralen. Samling i kafeterian Husby träff, 14:00 samt 17:00.

ÅNEJ! MINA GRANNAR VILL OMBILDA!
De senaste åren har tusentals kommunala hyresrätter ombildats till bostadsrätter runt i Stockholm – de allra flesta i innerstaden som blir allt fattigare på lägenheter för vanliga stockholmare. Trots löften fortsätter ombildningshysterin – men hur gör man egentligen för att skydda sig? Få handfasta råd och praktiska tips om vad man gör om en ombildnings- eller utförsäljningsprocess drar i gång i ens hus. Nätverket Rädda Linjalen lyckades rädda sitt kvarter på Södermalm från ombildning, och finns på plats i Aktivistrummet under hela dagen för att berätta hur.

Om du tror att vi har glömt något som borde finnas med på programmet, har frågor eller en förening som vill hålla ett bokbord under dagen, så är du välkommen att maila clara.lindblom@ungvanster.se

Plats: Husby träff och bibliotek, Edvard Griegsgången 9 vid Husby torg
Event på Facebook.