… när en värdering ska göras?

Hur kan man arbeta mot en ombildning i sitt eget hus?

Steg 3. Värdering
Om bostadsrättsföreningen får ihop 40% intresseanmälningar så kan de ansöka om att få ett köperbjudande från hyresvärden. Det första som då händer är att hyresvärden tillsammans med någon ur bostadsrättsföreningens styrelse samt den ombildningskonsult som anlitats gör en besiktning av huset/husen. Baserat på bland annat denna kommer sedan hyresvärden att ta fram ett pris för vad det skulle kosta att köpa hela fastigheten.

Du kan:
• Informera och argumentera i ett nytt utskick. Förhoppningsvis har du fått kontakt med fler grannar som också vill skriva under. Viktiga saker att ta upp i detta steg är:

– Den konsult som anlitats är inte en neutral expert. Vem som helst kan kalla sig ombildningskonsult, det är en affärsidé som det inte krävs någon särskild legitimation för. Konsulten tjänar bara pengar om ombildningen går igenom. Om ombildningen inte går igenom har konsulten alltså arbetat gratis. Ändå är det konsulten som tar fram alla beslutsunderlag för ombildningen; tex besiktningsprotokoll och ekonomisk plan.

– Besiktningen sker genom att ett antal personer tittar på fastighetens ytskikt, så eventuella dolda problem upptäcks alltså inte.

– Man ska absolut inte skriva på en fullmakt om man inte vill ombilda. (Mer om fullmakter nedan).