Rätt att bo – Aktionsvecka mot bostadskrisen

Stockholm växer så det knakar. Ett helt Göteborg – 800 000 invånare ska flytta in de närmaste tjugo åren. Frågan är bara var vi alla ska ta vägen. Det byggs, men det som byggs är för dyrt och för lite. Stockholm ska förtätas, men man planerar att riva miljonprogramshus, sälja ut dem för reapris till slumvärdar och fylla luckorna emellan dem med nya flashiga nyproducerade bostadsrätter för en köpstark medelklass. Hammarbysjöstadifieringen av Stockholm tränger ut de med svagare ekonomier och lyfter in de med en fet plånbok – eller fet bankskuld. Alla stadsdelar konkurrerar om denna medelklass och hoppas det ska lyfta deras förort – medan vi andra trängs undan och tvingas flytta – flytta vart?

Bostadssituationen i Stockholm har blivit nästintill outhärdlig för alla oss som inte sitter på ett förstahandskontrakt eller är skuldfria i en bostadsrätt. Vi bor svart i andra eller tredje hand, vi har skuldsatt oss för resten av livet för att vi till slut gav upp och köpte en bostadsrätt, vi är papperslösa och har inga chanser att få en bostad över huvud taget, ett privat bostadsbolag köpte just vår surt förvärvade hyresrätt och nu ligger vi vakna om nätterna i väntan på hyreshöjningen. Fler och fler, unga som gamla, står helt utan bostad. Stockholm håller på att bli allt mer segregerat och det enda allianspolitikerna i Stadshuset gör för att ändra på detta är att avsäga sig allt ansvar, alltmedan slumvärdarna och riskkapitalisterna skrattar hela vägen till banken.

Vi har tröttnat på detta och tänker nu kräva vår rätt att bo! Vi vill genom demonstrationer, seminarier och annat belysa svagheterna i dagens ojämlika och konkurrensskapande bostadspolitik och komma fram till lösningar och krav som kan ställas för att vända situationen till vår fördel.

Vi startar på den globala aktionsdagen 13 oktober – då våra vänner i amerikanska occupyrörelsen och spanska indignados går ut på gatorna och skramlar högljutt mot de höga livskostnaderna och skuldslaveriet. Sedan fortsätter vi hela vecka 42 med aktioner, föredrag, radioprogram, debatter och studiecirklar.

Vi inbjuder alla att delta med egna aktiviteter. Eller komma på de gemensamma.

Ett mer detaljerat program kommer snart. Men redan nu kan ni boka in:

Tisdag 9 oktober
Panel och möte: Alla ska bo – från vision till verklighet
18.00 på Tribunalen
På Teater Tribunalen den 9e oktober samlas alla som är engagerade i kampen för en rättvis och solidarisk bostadspolitik i Stockholm. De senaste åren har det uppstått alltmer motstånd mot en hänsynlös klasspolitik som tagit från de fattigare och gett till de rikare.

Någonstans att bo är en av grundförutsättningarna för ett värdigt liv, och det är också kring boendet som alltfler organiserat sig för att kämpa. Från husockupanter till hyresgäster, från kommunfullmäktige till kollektivboende – vad kan vi lära oss av varandra och hur kan vi hjälpas åt för att bygga ett mänskligare Stockholm?

Kom och samtala med oss. Vi fixar mickar och säljer dricka – ni fixar erfarenheter och idéer. Vi syns.
Arr: CMS & Teater Tribunalen ( I samarbete med Rätt att bo, (V) Stockholms stad, Linje 19, Prekariatet, Allt åt alla Stockholm, Öppna Stockholm etc.)

Facebook-event

Lördag 13 oktober
För allas rätt att bo – Bring the noise!

Bostadssituationen i Stockholm är en fullständig katastrof. Vi ställer inte upp på det här längre, vi ställer inte upp på att våra hem säljs ut till privat företag med vinstintressen, att vi som bor där ska stå för kostnaden för eftersatt underhåll av bostäderna i miljonprogrammen, att unga människor inte har NÅGON rimlig chans att flytta hemifrån, att hyresrätterna minskat med 82 000 lägenheter på 20 år, 14 av våra stadsdelar saknar HELT hyresrätter! Att ”En stad i världsklass” har människor som ”bor” på parkbänkar, att ett enormt antal människor lever mellan adresser, på väg från ett andrahandsboende till ett annat. Vi ställer inte upp på den segregation och utflyttning av icke köpstarka grupper som blir följden när hyrorna höjs med upp till 50% pga av de tvångsrenoveringar som genomförs runt om i staden.

Alliansregeringen pratar ofta om att Stockholm ska växa med ett helt Göteborg de närmaste åren… VAR ska dessa människor bo, när inte ens de som befinner sig här redan har en bostad?!

Så för att de människor som har makten att göra något åt situationen ska fatta att DET RÄCKER NU, så kommer vi att bullra skiten ur Stockholm den 13 oktober! Det är dags för en annan bostadspolitik, en som utgår från allas Rätt Att Bo.

Rätt Att Bo kommer från och med den 13 oktober och en vecka framåt, tillsammans med en mängd organisationer och grupper, att organisera en vecka full av arrangemang och aktiviteter på temat bostad.

Vi drar igång med buller och brak den 13 oktober som är en global aktionsdag under parollen ”Bring the noise!”. Protester kommer att äga rum i en mängd länder och städer och lyfta olika frågor på de respektive platserna. Vi har valt att lyfta bostadsfrågan för att vi anser att alla ska ha rätt att bo!

Vi kommer att samlas på Sergelstorg klockan 13:00 för att sedan bullra oss genom staden till Södermalmstorg där vi kommer att hålla tal, kickoff:a Rätt Att Bo-veckan och göra/bjuda på ljud. Vi har valt att avsluta på Södermalmstorg för att Joakim Larsson Moderat ytterstadsborgarråd är en av de personer som är ansvarig för den politik som förs i Stockholm just nu och för att Joakim BOR där!

Så KOM, ta med syrrorna å brorsorna, barnen, polarna, tanten på gården, kastrullerna, trummorna, vispen, alla i huset, mormor å farfar, gitarren, visselpipan, kidsen i gathörnet, morsan å farsan, tutorna å trumpeten, bandaren å bandet!

LET`S BRING THE NOISE!!!

/ Rätt att bo

Facebook-event
Global Noise – internationella sidan

Måndag 15 oktober

Läsecirkel med Prekariatet – Rätten till staden
Plats: Lokalrätten, Tobaksvägen 6, T-Hökarängen
Kl 18.00

Texter: ”Inte i vårt namn
Gentrifiering bortom cappucinon

– Inga förberedelser krävs, vi läser tillsammans på plats. Ta med din egen text! –

I samband med föreningen ”Rätt att bo”s aktivitetsvecka anordnar vi en läsecirkel om staden som konflikt- och motståndssfär. I en tid av när de offentliga rum ständigt krymps till förmån för kommersiella och allmännyttan säljs ut över folks huvuden, så vill vi förstå intressekonflikten om staden, och dess invånare som det politiska subjektet.

”Vi säger: En stad är inte ett varumärke. En stad är inte ett bolag. En stad är en gemenskap. Vi lyfter en samhällsfråga som i dagens städer också handlar om en kamp om territorium. Det handlar om att ta över och försvara platser som gör livet värt att leva i denna stad, som inte tillhör målgruppen för den ”växande staden”. Vi hävdar vår rätt till staden – tillsammans med alla invånare i Hamburg som vägrar att bara vara en faktor i den regionella marknadsföringen.”

Citatet är från ”Not in our name”, ett skarpt och argt manifest skrivet av kulturarbetare och invånare i Hamburg. Det kritiserar kommunens stadspolitik för att köra över stadens medborgare och är undertecknat av hundratals kända konstnärer, musiker, kulturarbetare, socialarbetare och lärare, kort sagt – den kreativa klassen. De många rörelser som finns i Hamburg gick för ett par år sedan samman under det gemensamma namnet Rätten till staden och deras protester har väckt internationell uppmärksamhet – inte minst genom publikationen av manifestet i november 2009.

I Hamburg liksom i Stockholm pågår en ständig varumärkesanpassning av stadslivet, och de kreativa aktiviteter och stadsrum som står för en annan livskvalitet blir upptagna i marknadslogiken. I gentrifieringens hjul försöker makthavarna rama in en hipp autentisk känsla, (tänk ”graffitin” i hornstulls nya galleriabygge), för att höja stadens konkurrensvärde – samtidigt som den faktiska kulturella och sociala politik som bedrivs är katastrofal och utarmande. Konsekvenserna blir en otillgänglig stadskärna, och en befolkning som flyttas alltlängre från den.

Vad betyder kreativ kapitalism? Hur ser den kreativa och prekära klassen ut? Vad menas till exempel egentligen med det uttjatade och urholkade hipsterbegreppet, som blivit något av stockholms signum?

Vi kommer även läsa Alexander Berthelsens ”Gentrifiering bortom cappucinon”, ur Brand-numret ”Delad kunskap, delad stad”, för att ordentligt förstå gentrifieringen och dess mekanismer.

Vi vill skapa en praktik som sätter gruppdidaktiken i centrum, så att vi kan skapa gemensamma former och gå bortom ord och teorier för att verka för nya former av varande och blivande. Det är här kunskap blir till makt! Vi läser – bokstavligen – högt tillsammans, i en cirkel (inte samtidigt förstås!) Vi stannar upp för att kolla upp ord vi inte förstår, och hoppas på en saklig och passionerad diskussion. Inga förberedelser nödvändiga, välkomna!

ÖVRIGA RELEVANTA AKTIVITETER:

Vart ska alla bo?
25 oktober kl 18, Arkitekturmuseet, fri entré
– debatt mellan civil- och bostadsmarknadsministern Stefan Attefall och Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Veronica Palm

Det byggs för få bostäder i Sverige, det är alla överens om. Men hur det ska byggas fler är meningarna delade om. Regeringen lanserade en rad förslag i årets budgetproposition och Socialdemokraterna arbetar med att ta fram en ny bostadspolitik. Hur ser recepten för fler bostäder ut? Och kommer de få någon effekt?

Moderator: Göran Cars.

Facebook-event
Var ska alla bo?

[View the story ”Rätt att bo” on Storify]