Rätt att Bo för en ny bostadspolitik (brandtal)

Nedan följer Rätt att bo’s brandtal från lördagens demonstration. Vi kommer varken sluta göra oväsen, organisera oss eller kämpa! Vi nöjer oss inte förrän ALLA är garanterade en bostad, det här är bara början!

Det här är kickoffen för en gemensam kamp för en ny bostadspolitik: utan vinst, utan segregation, utan ombildningar, utan gentrifiering, utan utförsäljningar av allmännyttan, utan marknadens intressen!

Bostadsmarknaden har inte fört med sig något annat än en kris för alla oss som är i behov av boende vi har råd med och för oss som inte vet om vi har råd att bo kvar alltmedan vi ser våra kvarter byggas om och ”fräschas upp” så att en annan, mer bemedlad, samhällsklass ska vilja flytta dit. Allt detta utan vårt demokratiska medgivande. Vi kan redan se hur marknaden föredrar tvång före demokrati: Söder är redan en homogen ö för de rika och bostadsspekulationens logik ser bara de gemensamt ägda hyresrätterna som ett hinder för att maximera profiten. De marknadsstyrda politikerna har aktivt arbetat för att göra överkomliga hyresrätter till något som hör historien till. Vi oss låginkomstagare, alla de äldre som en gång växte upp och levde här, hör inte längre hit. Och se nu på vad som håller på att hända i Kista, Järva, Husby, Rågsved, Högdalen och Hagsätra (bara för att nämna några, visst?).

Vad har de tänkt ska hända med oss när vi inte längre har råd att betala våra hyror. Var ska vi bo? Vart ska vi ta vägen? Och framförallt: VEM FRÅGADE OSS? Till och med socialdemokraterna i Alby smider samma odemokratiska planer alldeles i detta nu! Politiker som Joakim Larsson och Sten Nordin, med vårt så kallade intresse i åtanke, har sjunkit till oanat patetiskt nivå: de har låtit 60 miljoner av våra pengar gå till den listiga plan som gick ut på att anlita ett PR-bolag för att låta Bilda bostads fuskoperationer se ut som ett legitimt initiativ, när det egentligen bara gick ut på att lura redan ekonomiskt utsatta människor in i mer skuld och mer osäkerhet. Detta talar enbart för den bluffarstil politikerna har i dag. De talar inte för oss, de representerar inte oss och de arbetar med säkerhet inte för oss.

Bara en gemensam social rörelse som sätter utvecklingen av en progressiv bostadspolitik i verket kan skydda oss från de sociala risker och stora tragedier som ligger framför oss. Vi kräver att vi bevarar det gemensamma: gemensamt!

Vi behöver en politik som bygger fler bostäder med överkomliga hyror för de med låga och osäkra inkomster. Vi behöver bostäder som verkar för ekologisk mångfald snarare än miljöbetingad rasism och klass-ism i form av strukturellt förfall för de som redan är marginaliserade i det här samhället. Vi kräver hyrestak och regleringar för nuvarande och kommande hyror. Vi kräver lagar som skyddar vårt gemensamma boendebestånd från profitintressen. Vi förkastar privat regi och kommer att kämpa för demokratisk regi i dess ställe. Bara en politik som baseras sig på verkliga sociala behov kan bekämpa den politik som förs av de som har allt att vinna på att förvandla bostadsbrist och så kallad ekologisk stadsplanering till en vinstapparat som ska bringa in mer pengar till de rika och exkludera alla oss andra från att bo i VÅR stad, i VÅRA kvarter.

Tror verkligen de regerande politikerna att upptrappningen av detta förfall av vår livskvalitet inte kommer att leda till digra konsekvenser? Det här är ett lystringsord och en varning. Vi är så upprörda och så äcklade av hur lågt politikerna har låtit boendestandarden för oss med låga inkomster sjunka. Inte bara här i Stockholm men i hela landet. Vi kräver en annan politisk riktning med avsikt på att bygga och planera om den här staden för att garantera ALLAS RÄTT ATT BO. Låt oss ge alla handlingar som utmanar makten ÖVER folket vårt stöd och vår solidaritet. Låt oss fortsätta att avslöja hyckleriet och de sociala konsekvenser det får och LET’S BRING THE NOISE mot denna orättvisa!

Tack till er alla som har kommit hit i dag, kampen för rättvisa fortsätter!
Lördagen den 13 Oktober 2012