En hel vecka med bostadskamp

Rätt att bo organiserade mellan den 13-21 oktober en hel vecka med aktiviteter för att belysa den katastrofala boendesituationen i Stockholm.

Veckan tjuvstartade redan den 9 oktober med ett gemensamt möte ”Alla ska bo – från vision till verklighet” på Teater Tribunalen. Bostadsaktivister från flera olika organisationer och partier mötte för att ge sina visioner om hur bostadssituationen skulle kunna lösas och så konkret som möjligt prata om vad man kunde göra. På mötet var stadsdelsorganisationerna Nätverket Linje 17 och Nätverket Linje 19, Vänsterpartiet, Centrum för Marxistiska Samhällsstudier, Alby inte till Salu, Allt åt alla och Prekariatet samt personer aktiva i Hyresgästföreningen.

Lördagen den 13 oktober var vi inte ensamma att diskutera boendefrågan – över hela världen hölls en aktionsdag på temat ekonomisk kris, ökade levnadskostnader och boende. Formen var det gemensamma: i varje land hölls skrammeldemonstrationer. Vår demonstration – Bring the noise – för allas rätt att bo – blev en synnerligen bullrig och peppande marsch mitt i lördagsflanörernas Stockholm. Vi samlades på Sergels torg och tågade sedan igenom riksdagshuset, in på Västerlånggatan och avslutade på Södermalmstorg vid Slussen – utanför ytterstadsborgarrådet Joakim Larssons bostad!

Läs talet som Rätt att bo höll. Se hemlöse John Arthur Ekeberts artikel.

På måndagen besökte statsminister Fredrik Reinfeldt Södertörns Högskola. Vänsterns Studentförbundet Södertörn passade på att genomföra en bostadsaktion för att belysa bostadsbristen för Stockholms studenter. På kullen utanför högskolan flyttade studenter in i tält och stannade kvar där ända till fredagen.

En annan symbolisk aktion som genomfördes under veckan var en begravning av den allmännyttiga hyresrätten på Södermalms torg. På minnesstunden förekom såväl högljudd gråt, som minnestal och vackra gester av respekt och sorg med tändning av gravljus och avlämnande av offergåvor vid gravaltaret.

Vi passade även på att bilda oss och sätta oss bättre in i bostadssituationen under veckan. På måndagen hölls en öppen läsecirkel där vi läste Alexander Berthelsens artikel Gentrifieringen bortom cappucinon – om vad gentrifiering är och vi diskuterade vad det innebär för Stockholm. Vi läste även det peppande manifestet, Inte i vårt namn, som Hamburgs konstnärer skrivit där de vägrar användas för att höja marknadsvärdet för staden.

På en annan plats i staden höll vi samtidigt en filmvisning av filmen Creative Capitalist City med diskussion om den ”kreativa kapitalistiska staden” som stadshuspolitikerna vill skapa. Kreativ för vem? Vilka människor är det egentligen som de tänker ska befolka staden – och var ska vi andra ta vägen?

På torsdagen genomfördes ett seminarium om Utförsäljningarna och dess följder. Edvin S. Frid berättade om sin rapport som gjorts för Stadshusvänstern. Den visar omfattningen av utförsäljningen av allmännyttan, och av ombildningarna. Därefter kom Jonas Lindström, lektor i sociologi på Södertörns högskola, att tala om segregation, stadsplanering och visioner utifrån sin avhandling ”Drömmen om den nya staden”.

Vi passade även under veckan på att sända radio. Nätverket Linje 19 körde två sändningar och Allt åt alla körde en. Lyssna på dem – här finns mycket bra information och intressanta intervjuer samlade.

Men kampen för hyresrätten och fler bostäder slutar givetvis inte med denna vecka. Alby är inte till salu har bildats för att få stopp på de vansinniga utförsäljningarna av 1300 lägenheter på Albyberget. Lördagen den 7 november ska de ha en stor fest på Rotemannen i Alby med en rad lokala kända artister som uppträder.

Häng gärna med våra fortsatta aktiviteter genom att följa vår Facebookgrupp.